top of page

OCMW Lier voorziet bijkomende opvangplaatsen voor vluchtelingen tijdens winter

LIER – Tijdens koude winterdagen kunnen oude of eenzame mensen een beetje hulp gebruiken. Om tegemoet te komen aan noodsituaties tijdens vrieskou, maakt het OCMW jaarlijks een winteractieplan op.

Dat bestaat er allereerst uit om de Lierse bevolking op te roepen tot solidariteit om ouderen, vereenzaamden, mensen met een beperking te ondersteunen in extreme weersomstandigheden. Elke Lierenaar kan hier een steentje bijdragen. Via verschillende communicatiekanalen wordt een warme oproep gelanceerd om buren niet in de lou te laten staan.

Daarnaast wil het OCMW ook een antwoord bieden aan noodoproepen bij extreme weersomstandigheden en hulp bieden bij acute financiële, technische en praktische noden. Dat kan gaan om een voorschot te voorzien bij de aankoop van brandstof of tijdelijk een warm onderdak te bieden. Om praktische hulp te bieden bij sneeuw ruimen voor de woning of dringende boodschappen doen, kan het OCMW rekenen op de hulp van Werkmmaat en de dienstencentra.

België wordt sinds mei 2015 geconfronteerd met een zeer sterk verhoogde instroom van asielzoekers. Op zeer korte termijn zijn de maandelijkse asielaanvragen in België gestegen van 1200-1500 per maand naar meer dan 5000 per maand.

De opvang gebeurt op federaal niveau via de collectieve opvangplaatsen en op lokaal niveau via de LOI’s (Lokale OpvangInitiatieven). In september werden de OCMW’s gevraagd 1600 bijkomende LOI-plaatsen te openen. 247 OCMW’s gingen in op deze vraag: er werden 1874 extra plaatsen gecreëerd. Ook het OCMW Lier ging op deze vraag in. In de raad van 15 september 2015 werd beslist om 10 extra plaatsen te organiseren. De realisatie hiervan is in volle voorbereiding.

In 23 november ontving het OCMW een nieuwe vraag voor uitbreiding van het LOI van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie en Administratieve vereenvoudiging. De OCMW’s wordt gevraagd om 2000 extra plaatsen voor asielzoekers ter beschikking te stellen via de lokale opvanginitiatieven en in functie van hun mogelijkheden. Bijzondere aandacht dient hierbij te gaan naar de opvang van de meest kwetsbaren, met name de niet begeleide minderjarigen.

Daarnaast ontving de stad een vraag van Staatssecretaris voor Asiel en Migratie en Administratieve vereenvoudiging om, in functie van haar mogelijkheden, te voorzien in tijdelijke noodopvang. Dit als overbruggingsmaatregel in afwachting van de opening van 7000 extra plaatsen die voorzien worden op federaal vlak. De gemeenten wordt gevraagd te helpen door het ter beschikking stellen van ‘vacante, ongebruikte logementsgebouwen en/of grote ruimten, zoals feestzalen, sporthallen, jeugdlokalen, rusthuizen of kloosters’. De sites dienen niet in aparte slaapkamers voorzien te zijn. Er wordt een dagprijs per opvangplaats voorzien. De gemeente zal de volledige invulling en organisatie van de noodplaatsen op zich nemen: Bed, Bad, Brood, Begeleiding (sociale en medische begeleiding).

Op 28 november 2015 verschijnt in de kranten dat het federale niveau besliste een spreidingsplan op te leggen aan de gemeenten/OCMW's. Het spreidingsplan moet nog in een Koninklijk Besluit worden gegoten en zal ten vroegste in januari in werking treden. Het zijn de opvangplaatsen die op dat moment opengesteld zijn die worden meegenomen in de berekening van het verplichte quotum.

De OCMW -raad besliste in te gaan op de oproep van Fedasil dd. 23 november 2015 tot uitbreiding van het Lokaal Opvanginitiatief. Hiervoor worden woningen gehuurd en/of woongelegenheden aangekocht met de middelen die binnen de LOI-werking hiervoor beschikbaar zijn.

Doelstelling is om een uitbreiding van maximum 10 plaatsen te realiseren. In totaal worden nu 57 opvangplaatsen voor vluchtelingen in Lier voorzien.

Een project van:
Nieuws uit jouw regio:
Er zijn nog geen tags.
Volg ons ook op
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
bottom of page