top of page

30.000 daken gescand in Kortrijk


KORTRIJK - In opdracht van de stad Kortrijk werden op dinsdagavond 19 januari vanuit een vliegtuig alle Kortrijkse daken gefotografeerd. De bedoeling is de warmteverliezen van alle Kortrijkse daken in kaart te brengen.

Afgelopen dinsdag werden de daken van het hele grondgebied van de stad Kortrijk gefotografeerd met een warmtegevoelige camera. Die thermografische luchtfoto geeft een duidelijk beeld van de warmteverliezen via het dak van alle woningen. Zo kan iedereen zien of er langs zijn/haar dak ook veel geld verloren gaat. Na de opnames verwerken we de foto’s tot een thermografische kaart. De resultaten zullen tegen eind maart 2016 online beschikbaar zijn.

Het is handig voor de interpretatie van de warmtebeelden als je weet of je thuis was op het moment van de opnames (dinsdag 19 januari ’s avonds tussen 19.00 en 23.00u) én of er verwarmd werd in de kamers vlak onder het dak.

De scan werd uitgevoerd door het Antwerpse survey-bedrijf Aerodata. Om deze luchtfoto te kunnen maken moesten de weersomstandigheden zeer gepast zijn. Kwaliteitsvolle opnames kunnen alleen op een koude winteravond, bij open hemel en weinig wind.

Schepen Wout Maddens: “De eerste voorwaarde voor een goed huis is een goed dak. Zo’n dertig procent van de warmte in een woning verdwijnt via het dak. Met deze dakenscan zal iedere Kortrijkzaan het warmteverlies van zijn eigen dak via de website van de stad kunnen zien. Door dit in kaart te brengen én samen met de premies die we geven voor dakisolatie kunnen we de energiefactuur voor alle Kortrijkzanen helpen verminderen.” De Kortrijkse renovatiebegeleiders zijn daarbij ter beschikking om hieraan mee te helpen.

Schepen Bert Herrewyn: “Het uitvoeren van deze warmtescan valt binnen de doelstelling van de stad om haar burgers aan het renoveren te krijgen en om een klimaatstad te worden. De resultaten moeten een impuls zijn voor de Kortrijkzanen om effectief over te gaan tot het (nog meer) isoleren van hun dak. Zo daalt de CO2-uitstoot van onze inwoners en dragen ze mee bij tot de doelstellingen van het burgemeestersconvenant.”

Een project van:
Nieuws uit jouw regio:
Er zijn nog geen tags.
Volg ons ook op
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
bottom of page