top of page

Taalweek voor jongeren tijdens de krokusvakantie


LEUVEN - Een taal leren doe je niet alleen op school, maar kan je ook tijdens fijne talige activiteiten in de schoolvakanties. Om jongeren ook in de vrije tijd voldoende oefenkansen Nederlands te bieden werkte de stad, in samenwerking met de Bib Leuven, een creatieve activiteitenweek uit.

Met de tablet op stap in de stad, een filmpje maken met ‘emoticons’ in de hoofdrol of een hiphopsong in het ‘computernederlands’ van Google Translate. Het kon allemaal tijdens de Taalweek, waar ongeveer 45 jongeren aan deelnamen. “Tijdens de Taalweek kunnen jongeren op een fijne, informele manier met de Nederlandse taal bezig zijn en tegelijk ontdekken ze samen de stad en moderne technologie,” vertelt schepen van cultuur Denise Vandevoort. Een van de deelnemende jongeren komt uit Syrië en verblijft nog maar een maand in ons land. Hij maakte tijdens de Taalweek een Nederlandstalig raplied, met bijhorend filmpje. Dat is te bekijken op de Facebookpagina van de Taalweek.

“Taal is kracht,” zegt schepen van onderwijs Mohamed Ridouani. “Wie de spreektaal goed onder de knie heeft, staat sterk in zijn schoenen om met anderen te communiceren, vlot een job te vinden, een hobby samen met anderen te beoefenen en om vrienden te maken. Niet alleen het schools leren van een taal, het zogenaamde formeel leren, is belangrijk. Op informele een taal oefenen is minstens even belangrijk. In dat kader organiseren we de Taalweek.”

De jongeren van 12 tot 16 jaar werden aangesproken via hun (taal)leerkrachten of OKAN-leerkrachten op school of via buurtwerkingen, om zich in te schrijven voor de activiteiten tijdens de Taalweek. Die activiteiten zijn uitgewerkt door de organisaties Link in de Kabel en Urban Woorden. Zij stelden een activiteitenpakket samen dat inspeelt op de leefwereld en interesses van de jongeren, om op een creatieve manier met taal te spelen.

Een project van:
Nieuws uit jouw regio:
Er zijn nog geen tags.
Volg ons ook op
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
bottom of page